Emri: Thoma Katundi
Viti I ndërtimit: 1926
Adresa: Rruga “Myrteza Këlliçi”
Statusi: Monument Kulture Kategoria II
Gjendja aktuale: E banuar

Në pamje të parë të krijohet përshtypja se, në fakt, po flasim për dy godina – jo për një të vetme. Gjysma e saj është kthyer në hotel dhe ka pësuar ndryshim si pasojë e investimit, ndërsa gjysma e dytë e godinës është në gjendje të keqe, thuajse e braktisur. Hotel “Freya” ka ruajtur strukturën e ndërtesës por janë ndryshuar elementët origjinalë të ndërtimit. Me një sy të lirë mund të vëresh se dritaret, dyert janë vendosur të reja, ballkoni është rikonstruktuar.
Banorët e zonës tregojnë se dëmtimet prej faktori kohë, shtuar dëmeve të shkaktuara nga tërmeti i datës 26 nëntor të vitit 2019, ka bërë që pjesa e parikonstruktuar e godinës të braktiset nga të gjithë qiramarrësit, përveç zonjës së katit të dytë. Ajo rrëfen, prej parvazit të dritares, se godina është në gjendje të keqe.
Teksa i qëndron përballë gjysmës së ndërtesës të lënë në harresë, mund t’ia kundrosh elementet e pandryshuara. Dritaret në pjesën më të madhe janë prej druri, ndërkohë që çatia është e dëmtuar, fasada po ashtu.
Qytetarët përreth njëzëri tregojnë se në këtë vilë dikur kanë jetuar motrat e mbretit Ahmet Zogu.
Pak metra tutje ndërtesës historike ndodhet një pallat i bërë së fundmi, shumëkatësh. Ai ka zëvëndësuar një bllok shtëpish të vjetra, që mbartnin histori dhe një vlerë të rëndësishme për qytetin e Tiranës.

Kliko mbi shenjën + për të lexuar informacionin

Pronari

Pronari aktual
Emër: shume pronarë

Pronari para 1944 (i origjines)
Emër: Thoma Katundi (Pronari në Amerikë)

Përshkrimi i fasadës nga rruga

Veriore: Gjysma e banesës shërben si hotel (Hotel Freya) dhe gjysma si banesë.  Hoteli me fasadë të mirë të mirëmbajtur. Pjesa e hyrjeve të shtëpisë mirëmbajtur nga banorët vetë.

Përshkrimi i fasadave te tjera:

Jugore:
Lindore: 
Perendimore: E dukshme vetëm pjesa në anë të rrugës Myrteza Këllici, në gjendje të amortizuar, me dritare të vjetra në shumicën e rasteve, ndërsa në disa prej tyre janë alumin.

Çatia:

në gjendje të dëmtuar.amortizuar gjysma që u përket banorëve. Hoteli në gjendje të mirë.

Muri rrethues

Nuk ka mur rrethues, direkt lidhja me rrugën

Oborri

pemet; llojet e gjelberimit te dallueshem: Nuk ka

Ndërhyrje të jashtligjshme

Jo

Restaurimet:

Po, nga banoret

Rikonstruksionet:

Po, ka pasur tre restaurime pas demokracisë dhe gjatë komunizmit

Shënime:

E ndërtuar në kohën e Italianëve, gjysma e ndërtesës është hotel (Hotel Freya), gjysma nga qiramarrës, në gjendje të keqe. Dritare të vjetra, mure të zhveshura, pa fasadë. Kati i parë që shërben si biznese (dyqane ejt) deri në gjysmë të godinës që nuk është hotel ka pllaka të llojeve dhe ngjyrave të ndryshme në fasadë.

 

PS: nga takimet me banorë të tjerë në atë lagje, e quanin edhe si pronë që ka qenë e Zogut. Gjithë zona aty me ndërtesat në vijim të rrugës ishin prona të Zogut ose motrave të Zogut.

Informacione

Rruga Myrtezim Këlliçi, Tiranë, Albania

Ndërlidhje
Citizen Channel

Citizens Channel është një media që ka për qëllim të promovojë zhvillimin e gazetarisë qytetare në Shqipëri dhe të fuqizojë zëra të përgjegjshëm, në përputhje me vlerat e një shoqërie gjithë pranuese dhe tolerante, në respektim të lirive e të drejtave themelore të njeriut.

Regjistrohu

Keni llogari?