Emri:   II – 042

Viti i ndërtimit: 1939 – 1942

Adresa: Bulevardi Dëshmorët e Kombit

Statusi: Monument Kulture Kategoria II

Gjendja aktuale: Në rikonstruksion

 

I projektuar nga arkitektët më të famshëm të kohës, përfshirë Gherardo Bosio dhe i dizajnuar në detaje nga Gio Ponti (i konsideruar si babai i dizajnit modern evropian), për shumë kohë ka qenë Hoteli më modern i Ballkanit. Hotel Dajti është vlerësuar si një nga simbolet e turizmit shqiptar, veçanërisht përpara viteve ’90-të, ku ai ishte ndalesa kryesore e të huajve, të cilët vizitonin Shqipërinë. Ky hotel ka 85 dhoma, 124 krevate dhe ambiente për konferenca. Hotel Dajti është vlerësuar për arkitekturën e tij unike. Sipërfaqja e përgjithshme e territorit në të cilin është vendosur Hotel Dajti është 8760 metra katror.

Ky objekt ka filluar ndërtimin gjatë viteve 40’, ishte objekti më luksoz i qytetit, ambientet e tij u projektuan për të pritur personalitet më të rëndësishme botërore.

Kliko mbi shenjën + për të lexuar informacionin

Pronari

Pronari aktual
Emër: Banka e Shqiprisë

Pronari para 1944 (i origjines)
Emër:

Përshkrimi i fasadës nga rruga

Veriore: Është në proces rikonstruktimi/rikonceptimi që në momentin që i kaloi në pronësi Bankës Shqiptare, pasi do të kthehet në një hapësirë të saj. 

Përshkrimi i fasadave te tjera:

Jugore: 

Lindore: 

Perendimore: Fasadat të mbuluara pasi është në proces rikonstruktimi. 

 

Kufizohet nga të gjitha anët nga ndërtesa të tjera të tipologjive të ndryshme, në rastin e ish-Hotel “ Dajti” apo dhe rrugë kryesore si Bulevardi “Dëshmorët e Kombit” apo dhe Rr. “Murat Toptani”.

 

Çatia:

Në proces rikonstrunksioni

Muri rrethues

 Ka një mur rrethues të ulët, në gjendje të mirë

Oborri

pemet; llojet e gjelberimit te dallueshem:

Ndërhyrje të jashtligjshme

Po
Shtese anesore – Përbri ish-hotel Dajtit, banka e Shqipërisë po ndërton ambjente të reja. 

Restaurimet:

Jo

Rikonstruksionet:

Po, në proces

Shembje:

Jo

Inspektimet nga organet e shtetit:

Po, pas tërmetit të datës 26 Nëntor 2019, eshtë hartuar një studim i plotë për të restauruar tërësisht objektin duke shtuar dhe hapësira të tjera për funksionimin më të mirë të tij nga subjekte të kontraktuara nga Ministria e Kultures.

Shënime:

Ndërtimi i Ish-Hotel Dajtit, i vendosur në bulevardin Dëshmorët e Kombit, u finalizua në vitin 1942 nga arkitekti italian Gherardo Bosio, autor i një sërë godinash të rëndësishme dhe planit zhvillimor të qytetit të Tiranës. Dizajni i brendshëm është realizuar nga Gio Ponti, i konsideruar si babai i dizajnit modern evropian.

Në vitin 2000, godina mori statusin Monument Kulture i Kategorisë së Dytë me vendimin nr. 180 të Këshillit të Ministrave. Hapësira totale që zë godina është 8,760 m2.

Pas Luftës së Dytë Botërore Hotel Dajti ka qenë simbol i turizmit shqiptar, veçanërisht përpara viteve 90’, duke shërbyer si vendi kryesor ku qëndronin të huajt që vizitonin Shqipërinë.

Qeveria shqiptare e nxori në shitje Hotel Dajtin në vitin 2010, me vendimin e Këshillit të Ministrave nr. 345, datë 12.05.2010. Rreth një muaj më pas Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë me anë të vendimit nr.40, datë 16.06.2010 miratoi “Procedurën e prokurimit të drejtpërdrejtë “Për blerjen e pasurisë së paluajtshme shtetërore “Ish-Hotel Dajti” nga Banka e Shqipërisë”, në vlerën 30 milionë euro.

Një vit më pas Banka e Shqipërisë miratoi një procedurë të veçantë prokurimi, me anë të së cilës nënshkroi një kontratë me arkitektin italian Marco Petreschi për rikonstruktimin e godinës.

Përmes një procedure të debatuar buxhetimi dhe rishikimi të fondit për rikonstruktim Banka e Shqipërisë u vu nën akuzë për mungesë transparence në procedurën e prokurimit dhe përzgjedhjes së kompanisë fituese të tenderit prej 18 milion euro për rikonstruksionin e godinës.

Punimet për rikonstruksionin e godinës kanë nisur në vitin 2016, por ende nuk ka një datë për përfundimin e tyre

Informacione

Bulevardi Dëshmorët e Kombit, Tiranë, Albania

Ndërlidhje
Citizen Channel

Citizens Channel është një media që ka për qëllim të promovojë zhvillimin e gazetarisë qytetare në Shqipëri dhe të fuqizojë zëra të përgjegjshëm, në përputhje me vlerat e një shoqërie gjithë pranuese dhe tolerante, në respektim të lirive e të drejtave themelore të njeriut.

Regjistrohu

Keni llogari?